Snart är det lucia och många har redan druckit årets första glögg (tips, testa Blueberrys goda alkoholfria blåbärsglögg om du inte gjort det än som jag drack i söndags!). Självklart är det okej att mumsa lussekatter och käka knäck så här i juletid, men är det många glöggmingel kan det vara trevligt med nyttigare tilltugg också. I boken ”Pernillas jul” av Pernilla Wahlgren finns detta spännande recept. Går bra att variera med andra nötter och kryddor.
Kanel- och cayennerostade mandlar
200 g sötmandel
1 äggvita
1 tsk kanel
½ tsk cayennepeppar
½ tsk salt
1 tsk socker
Sätt ugnen på 125 grader. Skålla och skala mandeln. Vispa äggvitan lätt. Lägg mandlarna och kryddorna med äggvitan och blanda ordentligt. Bred ut mandlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och se till att de inte ligger på varandra för mycket. Rosta mitt i ugnen cirka 40 minuter. Passa så att de inte får för mycket färg. Låt svalna, bryt sedan isär de mandlar som fastnat i varandra. Häll upp i en skål och servera till glöggen.