Kokbokstävlingen lockade fram flera härliga recept från er läsare. Här kommer några av mina favoriter som dock tyvärr inte knep hem vinsten, bara äran. Vinnarens recept publiceras imorgon.
Magdalena skickade en kycklingrecept som fick det att vattnas i munnen:
Pestofylld kyckling
Kycklingfiléer
Grön pesto
Soltorkade tomater
Salt och peppar
Mellan/matlagningsgrädde
Soya
Gör så här:
Skär ett tvärsnitt i fileerna och fyll med pesto och hackade soltorkade tomater. Stäng igen dem med hjälp av tandpetare så att fyllningen inte åker ut. Bryn fileerna i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg de fyllda kycklingfileerna i en ugnssäker form, häll på grädde och soya efter behag (beroende på hur mkt sås och hur mkt smak av soya man vill ha). Låt kycklingen stekas färdigt i ugnen, ca 20 min i 200 grader.
Servera kyckligen med kokt ris eller klyftpotatis och en god sallad gjord på grönsallad, tomater, fetaost och paprika!
Varför inte fylla kycklingen med hemmagjord pesto? Jessica tipsar om hur hon brukar göra:
Pesto ca 4 dl (håller ca 1 vecka i kylskåp)
50 g pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
2½ dl olivolja
ca 200 g parmesanost i små bitar
en skvätt vatten
Gör så här:
Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto.
Emelie tipsar om ett brödrecept som även hennes bror som inte gillar mörkt bröd tycker om:
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
(russin om man vill)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 1,5 liters formar.
2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
3. Tillsätt filen och sirapen och rör om ordentligt. Fördela smeten i de två formarna och in i ugnen i ca 80-100 minuter.