kosttips-recept

10 tips för att må bra i en ätstörd värld

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept, Ätstörningar den

Vi lever i en rätt så ätstörd värld – tyvärr. Långt fler än de som får en ätstörningsdiagnos mår dåligt över kropp, mat och träning och vad som är ett … Läs mer

10 tips för att må bra i en ätstörd värld

10 tips för att må bra i en ätstörd värld

Vi lever i en rätt så ätstörd värld – tyvärr. Långt fler än de som får en ätstörningsdiagnos mår dåligt över kropp, mat och träning och vad som är ett ”normalt” förhållningssätt till mat blir allt svårare att urskilja. Under Bokmässan i Göteborg höll jag en föreläsning med titeln: 10 tips för att må bra i en ätstörd värld på Hälsa & Livsstilsscenen. För er som inte var på plats, här kommer ett sammandrag av mina punkter. Bra saker att tänka till på för att få ett förhållande till mat som man mår bra av.

1. Du är inte vad du äter

Ni kanske kommer ihåg teveprogrammet med en liknande titel som gick för några år sedan, och nu börjar det snart igen … Människor fick sina kylskåp granskade och de utmålades som en typ av person där livsstilen hängde tätt ihop med matvalet. Men jag vill slå ett slag för att vi inte är vad vi äter. Vi är dem vi är, och det har egentligen ingenting att göra med vad vi äter. Det du äter definierar inte den du är och hur du väljer att äta är ditt beslut, det är ditt val.

2. Vi är alla olika, men ändå lika

Kanske är det någon mer än jag som har lagt märke till alla olika dieter som löpsedlarna lyfter fram. Kanske har ni någon kollega eller vän som går på 5:2 eller LCHF. Ibland kan en diet nästan bli lika med deras identitet. Man går så hårt in i hur man äter att man säger sig vara en LCHF-are eller att man kör Paleo. Nästan lite sektvarning kan jag tycka …

Jag säger inte att alla dieter är fel, det är upp till var och en hur man äter, men kan inte maten bara få vara mat. Måste vi sätta en etikett på det? Och måste vi försöka få alla andra att äta på samma sätt som en själv. Det är lätt att kommentera någon annans matval, kanske ge den skuld när den vill äta en kaka eller njuta av en pizza. Strunta i vad andra äter, fokusera på vad du äter och vad du mår bra av, Jag äter raw food ibland, pizza andra dagar och nötter till mellanmål. Det är mat, inte delar av en särskild kost. Det gäller att hitta nyckeln till vad just du mår bra av.

3. Förbjud förbud

Förbud är som att säga till vår hjärna ”JAG VILL HA!!!!”. Förbjuder du dig att äta choklad är choklad snart det enda du tänker på. Låt allt vara tillåtet, det handlar om att äta allt men inte alltid. Annars är risken att du sätter ett förbud som du efter ett tag inte orkar hålla och då blir det att du äter ännu mer än vad du säkert hade gjort om du hade tagit den där chokladbiten redan med en gång. Var snäll mot dig själv, ät varierat och av det du tycker är gott.

4. Sluta värdera

Bra mat och dålig mat- vi är snabba på att värdera maten. Visst finns det bättre och sämre mat ur näringssynpunkt och energiinnehåll, men ibland kanske man äter något för njutning, för att man vill? Det ska vara helt okej. En glass är inte alltid dåligt och en morot är inte alltid bra. Det handlar om det vi var inne på tidigare, om variation, ät allt men inte alltid.

Vidga perspektivet. Vi är väldigt bra på att zooma in på små detaljer. Jag kan få frågan om vad som är bäst, att steka eller ugnsgrilla potatis. Men din hälsa står inte och faller med hur du äter din potatis. Det handlar om en helhet. Vår hälsa och välmående avgörs inte av en kladdkaka eller en skål gröt. Det handlar om hur en dag ser ut, vad vi får i oss under en vecka, över längre tid.

5. Identifiera hinder och överkom dem

Har du en förändring du vill göra. Gör en plan. Identifiera hinder och hitta sätt att ta dig runt dem. Absolut bäst är det att kontakta en erfaren kostrådgivare eller dietist om man vill eller behöver göra stora förändringar, att mixa alltför mycket på egen hand är inget jag rekommenderar, det blir lätt fel och risken finns att ätandet blir osunt och/eller att man utvecklar en ätstörning.

Föreläsning på Bokmässan.

Föreläsning på Bokmässan.

6. Mat är bensin, men vi är inte någon bil

Vi mår inte bra av en sorts föda. Vi mår bra av en mångfald. Och det finns massor av anledningar att äta mat: för att det är gott, för att få energi, för att må bra, för att vi är sugna, för att det är socialt, för att vi ska kunna prestera. När och hur du väljer att äta är upp till dig. Men mat har definitivt fler anledningar än att enbart vara energi till kroppen.

7. Energi in, energi ut

På tal om energi. Även om vi inte är någon bil så funkar vi lite på samma sätt. Vi får i oss energi som vi sedan använder för att orka leva. Varenda liten cell i kroppen är beroende av att vi får i oss näring och energi i olika former. Hitta rörelse i ditt liv för att skapa en bra balans mellan intag och uttag, men kanske framför allt för att vår hälsa är beroende av att vi är aktiva, att vi minskar stillasittandet och inte bara transporterar oss från bussen till kontorsstolen till bussen till tevesoffan och slutligen sängen … så vill du kunna äta mer och fortfarande må bra, se till att träna mer då också.

8. Sålla i sociala medier

Sociala medier är fantastiskt på alla möjliga sätt. Jag älskar att blogga, kolla Facebook och skrolla i Instagram. Men risken är stor att vi möts av en massa budskap som vi inte mår bra, som skapar mer ångest än inspiration. Det gäller att vara ärlig mot sig själv, mår man inte bra kanske man kan sålla bort det som inte är bra för en. Allt går inte att blunda för, men följ inte konton som ger dig ont i magen eller dåligt samvete. Och våga stänga av ditt egna konsumerande ibland. Det är bra att få en paus från all digital input och inblickar i andras liv. Se till att leva ditt eget istället.

9. Gör om, gör ”rätt”

”Nej, nu åt jag en bulle till fikat, nu är dagen förstörd då kan jag lika gärna äta tårta till middag.” Allt eller inget-tänket är vanligt. Men för att må bra i matsituationer gäller det att kunna äta och sedan släppa det. Njuta av det goda, annars är det ingen mening att du äter det. Ger det dig ångest är det inte värt det. Lyssna till vad kroppen vill ha och ta en måltid i taget, du behöver inte dra hela dagen över en kam när du har gjort något oplanerat. Bara acceptera och gå vidare. Zooma ut som jag nämnde tidigare.

10. Matglädje!

Mat är det som får vår kropp att fungera. Varje liten cell i kroppen behöver olika beståndsdelar från mat för att fungera. Mat är så mycket mer än kalorier. Lek med maten, ät varierat, testa nya smaker, nya konsistenser och hitta det som du mår bra av, både mentalt och fysiskt. Strunta i vad kompisen äter eller vad de skriver ut på löpsedeln som nästa mirakelmetod. Hitta din väg och gör beslut som DU mår bra av. Då ger du dig bästa förutsättningarna för att få en fungerande kropp som lever länge och kan navigera dig fram i en värld som tyvärr är rätt så ätstörd.


Anna Lissjanis - Trend o träning

Jättebra tips Terese! Hoppas det är många som läser dem, med eller utan ätstörningar. Det är svårt i ett samhälle där mixtrande med maten är mer regel än undantag.

Kram & ha en fin helg!

Kommentering är avstängd.