Jobbar du med hälsa, träning och människor? Se till att vara en hälsosam personlig tränare. Detta begrepp innefattar mycket, men just nu menar jag med vinkeln hälsa, att förmedla en … Läs mer
Jobbar du med hälsa, träning och människor? Se till att vara en hälsosam personlig tränare. Detta begrepp innefattar mycket, men just nu menar jag med vinkeln hälsa, att förmedla en sund syn på träning och kroppen, inte hetsa till osunda beteenden eller ideal. Även om jag inte vill tro att någon hetsar till träningshets med flit är det lätt att det blir fel, och nu och då får jag höra exempel där det tyvärr blivit tokigt … Här är fem punkter som kan vara bra att tänka på för att du ska förmedla glädjefylld, sund träning:
- Se och lyssna på din klient. Varje individ du möter är unik, det finns inte en formel som funkar på alla. För att just din klient ska må bra i träningen är det viktigt att du som personlig tränare lyssnar, även på sådant som klienten inte säger. Är målen för höga, sänk dem och gör dem rimliga. Är målen endast uteendebaserade, hjälp klienten att tänka bredare och även inkludera andra mål som har med hälsa och utveckling i träningen att göra, kanske nöjdheten med sig själv. Ett bra mål är oftast inte att väga ett visst kilo på vågen.
- Du är den som kan. Var en motpol till löpsedlar som skriker ut nya dieter och mirakelkurer, kom med kunskap när klienten är osäker när hen försöker navigera mellan alla olika intryck. Visa och berätta vad som fungerar, vad som är myter och vad som är tvivelaktig forskning … Se till att vara påläst, uppdaterad och var din klients trygga punkt i träningsvärlden.
- Var en förebild. Lev som du lär. Prata inte om ”beachform”, inkludera vikten av återhämtning och mat bland pratet om träning. Guida din klient i rätt riktning, detta innebär även att gå ifrån det planerade för att utgå från dagsformen. Kanske klienten är stressad, eller kört på för tungt? Kanske ska ni inte alls lyfta vikter idag utan ta en lugn promenad tillsammans?
- Var del av en hälsosam miljö. En personlig tränare skapar inte en hälsosam träningsmiljö för alla, men tillsammans med kollegor, hur atmosfären är i gymmet och vad som är okej jargong och vad som inte är okej skapar miljön där medlemmarna tränar. Ni som jobbar på ett ställe, prata ihop er, sätt riktlinjer och hjälp varandra att skapa en miljö där glädje är i fokus och där alla känner sig välkomna.
- Visa omtanke. Är det någon kollega eller klient du är orolig för, där du misstänker att träningen och kanske kosten inte genomförs på ett sunt sätt, förvandla misstanken till omtanke. Visa att du bryr dig, fråga hur personen mår, om hen vill prata? Det är inte alltid man får ett ärligt svar första gången man frågar, men fortsätter du misstänka, gå på igen. Inga anklagelser, inga kommentarer om kroppen och säg att det är DU som undrar, och att du gör det för att du bryr dig. Och även om samtalet kan vara svårt, var inte rädd för att säga ”fel” saker, våga säga något även om det ibland inte landar helt rätt. Vill du ha hjälp kan du exempelvis kontakta Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar.
Har du någon erfarenhet att en ohälsosam personlig tränare? Berätta gärna om din erfarenhet (utan att hänga ut personen med namn såklart).
(Är du personlig tränare (eller annan ledare), och vill lära dig mer håller jag en utbildning inom idrott & ätstörningar den 27 november. Läs mer här.)