kosttips-recept

Systrarna von Sydows ugnsomelett – snabb smidig sommarlunch

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Ugnsomelett är perfekt när det finns rester i kylen och du har gäster på ingång. Snabb, smidig sommarlunch! Jag älskar mat som är smidig att tillaga, även om jag ibland kan njuta av långa stunder i köket. Oftast vill jag slänga ihop något och så vips är det klart. Ett bra sätt att ta tillvara på kylskåpets rester samt få till mat för många som är god, mättande och nyttig är en ugnsomelett. I sommar har jag flera gånger utgått från Ebba och Amys (systrarna von Sydows) ugnsomelett.

Ugnsomelett, servera med sallad.

Ugnsomelett, servera med sallad.

I veckan hade vi min fina vän Anna med familj på besök för lunch, fika och bad i poolen. Så roligt att umgås med övriga familjemedlemmar, annars är det oftast bara jag och Anna som ses och pratar av oss under långa härliga löprundor. Anna svängde ihop en god sallad och jag lagade ugnsomelett. Perfekt för sommarlunch innan det blev fika med ingredienser från trädgården – som vinbärskaka och krusbär i en skål.

Sommarlunch med härliga gäster.

Sommarlunch med härliga gäster.

Ugnsomelett med kylens godsaker

6-7 ägg
5-6 dl mjölk
3-4 tomater eller en förpackning cocktailtomater
gärna något lökigt (som purjolök, schalottenlök eller salladslök)
svamp
3-4 nävar riven ost
fler grönsaksrester och eventuellt kyckling, skinka eller liknande

Gör så här: sätt ugnen på 225 grader och häll en skvätt olja i formen tillsammans med delade tomater. Under tiden, dela övriga ingredienser. Stek svamp och eventuellt fler grönsaker. Det går även att lägga dem direkt i ugnsformen om en stund. I en bunke, vispa ihop ägg och mjölk samt ha i ett par nävar ost. Salta och peppra.

Efter några minuter, ta ut formen och häll i de stekta grönsakerna – i omeletten på bilden hade jag i förutom svamp och tomater färdigkokt potatis, zucchini från trädgården, paprika och mathavre (rester). På med äggblandningen och toppa med resten av osten. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter.

Servera med sallad och balsamvinäger. Så gott!

Ugnsomelett, inspirerad av systrarna von Sydow.

Ugnsomelett, inspirerad av systrarna von Sydow.