kosttips-recept

Recept på risotto med kantareller

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Igår när jag på Instagram la upp bilden av min nygjorda risotto var det flera som ville ha receptet – så varsågoda. Det här var första (!) gången som jag gjorde risotto själv, att jag gjorde en form av svamprisotto när jag var liten från en barnkokbok räknas inte, det var mer en risröra med svamp. Måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet. Varför inte fredagsmysa med detta ikväll?

4 dl avorioris
2 st små rödlökar
2 klyftor vitlök
1 l kycklingbuljong
en klick smör
1 dl parmesanost, riven
en massa kantareller (går så klart bra med en mix av svampar också)
0,5 dl persilja
salt, svartpeppar

Koka upp buljongen. Finhacka och svetta löken och vitlöken i olivolja i en vid kastrull. Tillsätt riset och slå på lite buljong (eller vitt vin om du har det hemma). Reducera vätskan till hälften.

Slå på hälften av den buljong som är kvar och koka på svag värme i cirka 10 minuter, rör om ofta. Tillsätt mer buljong under tiden. Koka klart riset så att det fortfarande har en liten fast kärna i mitten.

Under tiden som riset kokar, rensa och dela svampen. Stek svampen i smör och salta och peppra den. Finhacka persiljan och riv parmesan.

Slunga ner parmesan och en klick smör i riset. Blanda ner persiljan och smaka av med salt.

Servera gärna med en fräsch sallad då risotto blir ganska tung mat. Jag blandade olika tomater, ruccola och bladspenat tillsammans med en skvätt vit balsamvinäger och örtsalt.