Granola är gott, näringsrikt och krispigt. Extra härligt är det att laga hemma. Som denna granola med saffran och apelsin. Perfekt i jul!
Granola med saffran och apelsin
4 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1 paket saffran
1/2 apelsin, finrivet skal och pressad saft
2-4 dl nötter (jag tog valnötter, hasselnötter och mandlar)
4 msk rapsolja
2-3 msk honung
1 dl kokoschips
1 dl torkade äppeltärningar
Gör så här: Sätt ugnen på 175 C. Hacka nötterna. Blanda ihop havregryn, solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön och de hackade nötterna i en bunke. Rör om. Värm rapsolja och honung i en kastrull, dra kastrullen från värmen och rör ner saffran, apelsinsaft och skal. Blanda runt. Häll över granolan och rör om ordentligt.
Häll ut blandningen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen och rosta tills den är gyllenbrun. Rör om ibland. Akta så den inte bränns vid, kolla med några minuters mellanrum, det går ganska snabbt att få färg.
Låt plåten vara framme så att granolan svalnar och krispar till sig. Blanda ner kokoschips och äppeltärningar och häll upp granolan i glasburkar. Gör du en stor sats kanske du även kan ta med som present till någon du bryr dig om. Sätt gärna ett sidenband runt burken.
Lussebullsgranola
Detta grymt goda recept hittade jag hos Lindas Matstuga. Hon ger även fler alternativ på olika ingredienser att variera granolan med samt att byta ut om man inte tål nötter eller är vegan. Receptet som jag skrivit ner här i bloggen är hur jag valde att fördela ingredienserna och blanda min granola – en ny favorit nu i jultider!