kosttips-recept

Godaste vegetariska pajen med fetaost och spenat

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Detta är den godaste vegetariska pajen jag har ätit på länge. Så god att jag försökt återskapa receptet här i bloggen (när jag lagar mat kommer jag på saker allt eftersom och har inget recept …). För denna paj måste jag laga igen – och jag hoppas att även du testar.

Godaste vegetariska pajen!

Godaste vegetariska pajen!

Paj är bland det godaste jag vet. Jag lagar det rätt ofta, både till gäster och i mindre formar för smidiga matlådor till jobbet. Det går utmärkt att ha det mesta som fyllning i pajen, brukar ta rester från kylen, grönsaker som börjar bli lite vissna samt allt från kalkonstrimlor och kyckling till vegetariska alternativ.

Paj med fetaost och spenat blev en vegetarisk blandpaj

Idag var planen att göra en paj med fetaost och spenat när vi skulle få lunchbesök, men som vanligt slutade det med att jag hade i betydligt mer i formen. Och det blev sjukt gott om jag får säga det själv – och det får jag. Till och med min pappa som kanske inte är den största pajfantasten tog påfyllning och kommenterade att ”mormor borde laga mer sådan här mat”. Så ett väldigt bra betyg.

Älskar kombinationen av krämig smakrik paj samt krispig sallad.

Älskar kombinationen av krämig smakrik paj samt krispig sallad.

Tereses vegetariska paj

Receptet räcker för en stor pajform samt 3-4 små portionsformar. Alla mått är höftade, anpassa så att det blir bra och gott helt enkelt.

Pajdeg
150-200 g smör
3-4 dl vetemjöl
3-4 dl havregryn
3 msk chiafrön
salt och svartpeppar
en skvätt vatten – eller två

Fyllning
8 ägg
5-7 dl mjölk
ca 8 skogschampinjoner
ca 15 cocktailtomater
2 paket fetaost
150 g babyspenat
1 gul lök
2 msk kantarellfond
1 msk torkad timjan
salt och svartpeppar
riven gouda-ost att strö över pajerna

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader och ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Börja med pajdegen. Tvätta händerna och blanda alla torra ingredienser med smöret. Använd ena handen och tryck ut smöret i blandningen, ta en liten skvätt vatten för att få en deg som håller ihop. Tryck sedan ut degen i formarna. Sätt in formarna i ugnen så att de får lite färg och blir något krispiga.

Hacka svamp, lök, fetaost och cocktailtomater till önskad storlek. Värm en stekpanna med lite olja i. Ta i lök och svamp. Låt det svettas och toppa med kantarellfonden samt salt och peppar. Lägg på babyspenaten och dra runt så att den förlorar sin spänst. Stäng av plattan och dra bort pannan.

Lägg i fetaost, tomater och svampblandningen i formarna.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt, svartpeppar samt timjan och häll i alla formar. Toppa med goudaosten.

Sätt in i ugnen tills smeten har stelnat och osten har fått färg.

Servera med valfri sallad. Jag gjorde en sallad med salladsmix, sockerärtor, rädisor, gurka, avokado samt lite fetaost som inte fick plats i pajen. Sedan droppade jag på äppelcidervinäger, olja och örtsalt.

Smaklig spis!

Dagens glada lunchgäster.

Dagens glada lunchgäster.