Förra sommaren hade jag och min kompis Johanna ett gemensamt mål att springa Tjejmilen i New York för att fira att vi fyllt 30 år.
Har du varken råd eller möjlighet att anlita en personlig tränare? Då kan det vara smart att träna tillsammans med en kompis. Ni kan vara personliga tränare åt varandra. Jag skrev igår om hur trenden att träna med en personlig tränare (PT) växer. Vi är beredda att lägga ner mer pengar på vår hälsa och få bästa förutsättningarna för att nå våra mål. Men alla har inte den möjligheten.
Visst – ni får inte all den erfarenhet och kunskap som en personlig tränare har. Men ni kan ändå peppa varandra att orka ta i hårdare samt att hjälpa varandra under träningspasset.
Vill du och din kompis vara personliga tränare – eller kompistränare kanske man ska kalla det – åt varandra kommer här mina bästa tips:
• Bestäm förutsättningar för era träningspass – exempelvis: är någon sjuk ska fortfarande den andra träna, har någon en seg dag är det den andras uppgift att peppa extra mycket för att få igång den andra så att inte energierna går åt motsatt håll och båda blir sega. Bestäm hur ofta ni ska träna och boka in passen i era kalendrar.
• Sätt mål: ni behöver inte ha samma mål, men det kan vara bra att ha mål för att veta åt vilket håll ni siktar. Detta hjälper även för att hitta motivation. Vad är det som driver er till träning, vilka resultat vill ni uppnå?
• Träningsplanering: kom överens om ni ansvarar för vartannat träningspass i form av upplägg, om det är någon som alltid bestämmer eller om ni väljer varannan övning under tiden ni tränar. Välj det som passar er. Men varva gärna att vara tränare och tränande för att båda ska få bästa resultat.
• Träna först, umgås sen: träna effektivt när ni tränar, efteråt kan ni snacka, umgås och varva ner tillsammans. Det är lätt hänt att man börjar prata om något spännande mitt under träningspasset, då kanske inte träningen hinns med. Så ta en sak i taget.
• När din kompis tränar, hjälp och stötta: peppa att orka en repetition till, hjälp till att lyfta lite om kompisen inte orkar hela rörelsen i slutet, och var med och passa så att kompisen inte får vikten på sig om hon eller han blir allt för trött för att orka hela vägen sista repetitionen. Var lyhörd och uppmärksam.
• Ha roligt tillsammans! Träning tillsammans med andra är roligt – och när träningen är kul blir det lättare en del av vardagen och något man ser fram emot. Hitta därför glädjen i det ni gör och våga testa nya träningssätt tillsammans för att få nya infallsvinklar.