Tennis har kickat igång denna onsdag! Idag blev det tempoövningar blandat med teknikträning. Effektivt och givande. Denna vecka är det avslutning på tennisterminen, det är ett sommartecken i sig (ett ganska tråkigt tecken dock). Men ÄNTLIGEN känns det som att sommaren börjar närma sig, både i väder och i känslan i kroppen. Förra veckan fick jag en hint om sommar, och nu har upplevelsen förstärkts ytterligare. Igår var jag och Charles med i en fotografering och intervju i Vanadisparken mitt bland soltörstande kontorsråttor på lunchrast. Senare på eftermiddagen blev det lång stunds utelek efter förskolan när båda barnen var upphämtade. De närmsta dagarna skvallrar om varma temperaturer och jag längtar till sommarstället. Än så länge har jag dock en hel del jobb att göra klart vid datorn, så jag får se till att njuta av solen morgnar, till och från möten och när barnen hämtas från förskolan. Inte helt fel det heller, då slipper jag dessutom de starkaste skadligaste strålarna.
Våren och sommaren är den årstid som jag mår bäst. Och det var länge sedan som jag var riktigt låg utan att jag visste vad anledningen var. Men perioder i livet har jag varit låg utan att riktigt kunnat sätta fingret på varför, tror mycket hörde ihop med min tidigare ätstörning, som tur var har mina låga perioder gått över efter ett tag och det har inte satt några spår. För alla går det dock inte lika smidigt och depression brukar räknas som en av våra folksjukdomar.
Träning och depression
Under våren och sommaren, och särskilt vid skiften mellan årstider är det en del som blir låga och mår dåligt. Nu leder det inte alltid till en depression som tur är, men om du har mått dåligt länge och har fått diagnosen depression kan det vara bra att veta att det finns hjälp att få.
Att träning hjälper vår hälsa både fysiskt och mentalt har många studier visat, och en sprillans ny undersökning från Sahlgrenska visar att individanpassad träning tillsammans med en sjukgymnast för personer som lider av depression kan hjälpa personerna att må bättre. Nyfiken på forskningen? Läs hela avhandlingen här: Rörelse som berör: Ett personcentrerat fysioterapeutiskt perspektiv i behandling av egentlig depression .