barn-familj

Sluta vänta, rör på er hemma!

av Terese Alvén i kategorin Barn & Familj, Hälsa den

Vi kan inte vänta in att politikerna ska ta smarta beslut om våra barns hälsa och framtid. Vi som föräldrar måste agera nu.

Det är roligt att träna tillsammans.

Det är roligt att träna tillsammans.

Våra barn är framtidens vuxna men deras hälsa, deras fysiska och psykiska välmående, verkar inte vara särskilt högt prioriterat. Enligt en ny rapport från Nordiska Ministerrådet är svenska elever mest stillasittande i Norden. Sju av tio barn kommer inte upp i den rekommenderade miniminivån på en timmes fysisk aktivitet om dagen som Världshälsoorganisationen har satt.

Detta trots att vi vet hur viktigt det är att röra på sig och allt mer forskning med skrämmande resultat lyfts fram. Vi vet idag att de flesta av kroppens organ påverkas av träning. Träning hjälper till att utveckla kroppsuppfattning och kontroll, förebygger och minskar risken för folksjukdomar som övervikt, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, cancer och depression. Dessutom vet vi att träning hjälper vår hjärna och dess funktioner vilket påverkar allt från skolprestation till psykiskt välbefinnande.

Sverige skryter om att vi är bra på så mycket. Att vi har många entreprenörer. Att vi har sjukvårdsbidrag, lång föräldraledighet och att vi lever i ett land med demokrati och fred även om vårt land drabbats hårt senaste veckan. Men när det kommer till barns fysiska och psykiska välmående tycker jag att vi får skämmas.

Vi behöver ta barns hälsa på allvar. Och vi behöver agera nu. Ju tidigare rörelse blir en självklar ingrediens i vardagen, desto lättare blir det att behålla den goda vanan hela livet.

Vi är allt fler som krigar för att barns hälsa ska prioriteras. Jag själv jobbar på olika fronter för att få fler barn aktiva. Mina barn rör på sig både mycket och ofta, men det är tack vare att jag och min man är aktiva och har bestämt oss för att sprida rörelseglädjen till barnen. För dem är det naturligt att vi tränar tillsammans, att vi sätter på en grym låt och dansar loss eller att vi går till parken och spelar fotboll. Och det ger resultat: Från att det har varit jag som har föreslagit att vi ska bygga en hinderbana är det nu barnen som drar fram stolar och kuddar för att skapa en rolig bana i vardagsrummet att ta sig igenom.

Främst är det i skolan och samhället som de stora förändringarna behöver ske. Det är i skolan som alla barn nås, oavsett hur aktiva föräldrarna är, oavsett vilken samhällsklass man har eller var i landet man bor.

Vi måste dock vara realistiska: Att ha en timmes idrott om dagen i skolan tror jag är en för drastisk åtgärd. På många ställen är heller inte genomförbart med den lokalbrist och konkurrens om idrottshallar som råder. Men det är ingen anledning till att rörelse inte kan ske. Det finns mycket annat att göra: rörelse i klassrummet under lektionstid, lektioner utomhus, gemensamma aktiva lekar på skolgården, skärmförbud under skoltid och en miljö som inspirerar till rörelse. Finns det något att klättra i, något att balansera på, en öppen yta att springa över, ett pingisbord i korridoren, då sker rörelse automatiskt. Barn är skapta för att röra på sig – precis som vi vuxna.

Inget av detta kommer att hända i dag, förmodligen inte i år. Så medan vi väntar på att politikerna ska ta beslut som påverkar Sveriges hälsa och framtid behöver vi föräldrar också agera på hemmaplan.

Här är fem enkla sätt att få mer rörelse i dina barns liv – redan idag:

  1. Gå ut! Utomhus är det enklare att röra på sig än inne. Större ytor som lockar och vanan att sätta sig ner så fort man kommer hem bryts.
  2. Skapa alternativ till skärmen. Skärmen lockar med äventyr, tävling och ständig bekräftelse. Inte konstigt att barnen fastnar. Ta er ur den negativa spiralen att klaga på att barnen sitter bakom skärmen och skapa alternativ. Ett tips är att bygga hinderbana hemma. Då kan barnet först köra ett varv, nästa utmaning är att köra banan ytterligare en gång och försöka slå sin egen tid. Då får man med tävlingsmomentet från skärmen, men man tävlar bara med sig själv.
  3. Transportträna. Gå eller cykla till och från skola och andra aktiviteter så ofta ni kan. Det kan tyckas självklart, men när många vuxna stressar tar vi ofta genvägar och snabba lösningar. Jag ser ofta föräldrar som leder sin cykel till barnens skola samtidigt som barnet sitter på sadeln och glider med. Låt barnen transportera sig med sina egna ben.
  4. Gör träningen lättillgänglig. Ha ett hem som inbjuder till rörelse. Någon mjuk matta, en yta där det är okej att busa och dansa loss – och ställ undan porslin och dyra vaser. Låt helst barnen vara i centrala delar av hemmet då de vill vara där resten av familjen är.
  5. Träna tillsammans. Många vuxna klagar på att de inte har ”tid” till träning och vardagsmotion. Att träna tillsammans med barnen är perfekt – det skapar samspel, alla rör på sig och du är en bra förebild för dina barn.
Träning med mina barn i Thailand tidigare i vintras.

Träning med mina barn i Thailand tidigare i vintras.