kosttips-recept

Raw äpplepaj med salt kolasås

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Det är säsong för äpplen. Igår åkte vi ut till vårt sommarställe och plockade en hink med frukt från träden. Allt var inte moget, vi får plocka mer om ett … Läs mer

Raw äpplepaj med salt kolasås

Skiva äpplena tunt. Blanda sedan ner dem i kolasåsen.

Det är säsong för äpplen. Igår åkte vi ut till vårt sommarställe och plockade en hink med frukt från träden. Allt var inte moget, vi får plocka mer om ett par veckor, men även om äpplena var något syrliga så var de ändå goda. Gick fint att mumsa i sig direkt och att göra paj på.

I veckan under min kurs i raw food lagade vi desserter. En av pajerna som lagades var en raw äpplepaj. Jag var själv inte med i den grupp som lagade den, men tyckte den var god och ville nu testa att göra min egen variant. I orginalreceptet från vår lärare Ulrika Hoffer var det muskot i, då jag inte hade det hemma hoppade jag över det vilket gick fint. Istället la jag till kardemumma i receptet då det är en krydda jag aldrig får nog av. Resultatet blev riktigt bra.

Raw äpplepaj med salt kolasås

Äpplena skivade jag tunt, de behåller en del av sin krisp men blir ändå rätt följsamma efter att ha legat i såsen en stund. När Glenn såg pajen trodde han att den var ogräddad och skulle in i ugn. Och jag kan hålla med, den ser ogräddad ut, men det är ju för att den är det. Däremot tyckte jag att den var minst lika god som ”vanliga” äppelpajer. Superenkel att göra och riktigt mumsig.

Inte särskilt raw food att servera med en klick grädde, men det gjorde jag. Blev godast så. Det bästa med mat är ju att man gör som man själv vill. Raw food är bara ett inslag i min kost och får gärna kombineras med lagad mat. Vill man vara mer strikt funkar det såklart med cashewgrädde eller en kula cashewglass.

Raw äpplepaj med salt kolasås

Raw äpplepaj med salt kolasås!

Raw äpplepaj med salt kolasås

2 dl valnötter
1 ½ + 1 ½ dl dadlar
2-3 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
4-5 äpplen

Lägg 1 ½ dl dadlar i blöt, börja med två dl vatten. Mixa valnötter och 1 ½ dl dadlar (de som ej ligger i blöt) till en deg (börja gärna med nötter, tillsätt dadlar när nötterna är finhackade). Pressa ut degen i botten av en pajform och ställ i frysen tills den stelnar. Mixa de blötlagda dadlarna, vatten samt kryddor till en slät sås. Skär äpplena i tunna skivor skala eventuellt först. Rör ner äpplena i såsen och fyll pajformen med äpplen och kolasås. Pudra med lite kanel och hacka eventuellt lite valnötter över.

Raw äpplepaj med salt kolasås

Servera med en klick grädde – eller vad du vill …


Anna Lissjanis - Trend o träning

Å så gott det ser ut! Jag älskar svenska äpplen, det är barndom i Skåne för mig. En paj får det bli framöver – tack för inspiration.

Kul att se dig idag också, även om det blev ett ganska ofokuserat samtal ihop med våra små. KRAM & fortsatt skön söndag! <3

Marianne

Saknar receptet på den salta kolasåsen. Vore grymt om du ville lägga ut den, tack!

sparkibaken

Den salta kolasåsen är den som äpplena ligger i, så följ bara receptet :-)

Jessica Sundberg

Ser gott ut! Man är van vid en ”bakad” paj så jag antar att det är lite ovant med en raw men variation förnöjer! Det här receptet ska jag verkligen testa! Kram!

Jessica

Hej!
Jag har letat med ljus o lykta efter ett recept på kolasåsen, men hittar den inte :(
Har du möjlighet att lägga ut det?

sparkibaken

Alltså kolasåsen är såsen som äpplen blandas i, så följ bara receptet så blir det rätt :-)

Kommentering är avstängd.