Tycker du om brownies? Och tycker du om jordnötssmör? Då tycker jag att du ska baka ”Brownie- och jordnötssmörscheesecake” från Emelie Holms bok Sött utan vitt socker. Vanligtvis bakar jag rätt traditionella kakor och bullar samtidigt som jag tycker om att testa nya varianter. På fredag fyller jag år och jag fyller nu frysen med lite olika godsaker. Igår lagade jag dessa kakor och jag kan avslöja att smeten till brownien var galet god. Och slutresultatet blev också smaskigt – men smeten var nästan ännu godare …
Nåväl, här är receptet för den som vill testa:
Brownie- och jordnötssmörscheesecake
Botten:
150 g mörk choklad
100 g smör
2 dl kokossocker
1 dl lönnsirap
2 ekologiska ägg
1 tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
Fyllning:
200 g rumsvarm färskost
1 dl osötad jordnötssmör
1 ekologisk äggula
1 tsk vaniljextrakt
½ dl agavesirap
½ dl finhackad mörk choklad, eller chokladknappar
Värm ugnen till 175 grader. Börja med botten: Smörj en bakform med smör (eller lägg i bakplåtspapper som jag gjorde). Hacka chokladen. Smält choklad och smör i en bunke över ett vattenbad, rör om ordentligt. Ta bunken från värmen och vispa i kokossocker, lönnsirap, ägg, vaniljpulver och salt med elvisp. Rör ner vetemjöl och kakao, och vänd sedan ner smeten i formen.
Fyllningen: Vispa alla ingredienser utom chokladen med elvisp. Bred ett jämnt lager över smeten i formen. Gör swirls, det vill säga slarviga cirklar, med hjälp av en kniv. Strö chokladen över kakan.
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite dallrig i mitten men fast i kanterna. Låt svalna.