TEST. Jag får nu och då frågor om pulsklockor – vilken är bäst, vilken är mest prisvärd, vilka funktioner ska de ha och så vidare. Att köpa pulsklocka tycker jag är väldigt individuellt, men jag vill ge mina tips vad jag rekommenderar er att titta efter när ni jämför dem i butik eller letar på nätet.
Först och främst, nej, jag har inte testat alla pulsklockor på marknaden – eller alla märken heller för den delen. Men jag kan ändå guida er och tipsa om mina favoriter för olika behov. För några år sedan tränade jag uteslutande med Polar-klockor. Jag har haft flera olika modeller, började med någon billigare variant och har därefter avancerat. De senaste åren har pulsklockorna på marknaden utvecklats mycket och jag har upptäckt andra favoriter utanför Polars sortiment. De är smidigare, snyggare, har bättre funktioner och kopplas ihop med den digitala sociala världen på ett bra sätt. Numera tränar jag oftast med en TomTom-klocka. Har även tränat några pass med en Suunto Ambit3 Sport och kommer fortsätta testa denna klocka under hösten.
När du ska investera i en pulsklocka, för de kostar en del, börja med att tänka vad du ska använda klockan till och vilka funktioner som är viktiga för just dig. Min erfarenhet är att det är lätt att imponeras av alla funktioner en klocka har, men när du sedan tränar kanske du endast använder en bråkdel av dem. En värstingmodell med många funktioner, stort användningsområde och bra tålighet kan kosta flera tusen. Men kanske vill du bara se puls, hur snabbt du springer och hur långt du har sprungit. När du funderar på vilka behov du har, tänk också på att många vill ha fler funktioner efter ett tag. När man är bekant med klockan kanske man även vill lägga upp intervaller i klockan, kunna springa efter dagsform och dela sitt pass i sociala medier. Då kanske det är bättre att ändå betala några hundralappar till för en mer avancerad klocka? Som sagt, steg 1 är att fundera över VAD du vill att din klocka ska innehålla.
När du vet vad du vill ha för funktioner är det dags att kolla in marknaden. Jag rekommenderar att surfa runt på olika klocksajter som Polar, TomTom, Suunto och Garmin, kolla på klockorna och skapa dig en uppfattning om vad som finns på marknaden. Har du en sportaffär med olika pulsklockor i din närhet, gå och känn och kläm på klockorna och prata gärna med någon i personalen, de brukar kunna klockorna bra. Så steg 2 – kolla in utbudet på marknaden.
Förutom själva funktionerna i klockan är det (i alla fall för mig) viktigt att klockan sitter skönt på handleden, att den är smidig att hantera och att den är snygg. Jag ska vilja ha på mig den när jag tränar! För några år sedan var designen på pulsklockor rätt tråkig. Numera finns däremot många olika former, färger och snygga designinslag. Något jag älskar med just TomTom är att det är supersmidigt att byta armband med olika färgställningar. Enkelt att matcha med träningskläderna, om man nu tycker det är viktigt, och det tycker jag om att göra. Suuntos klocka har en stilren design, och den vita matta färgen passar ju till det mesta, så allt är en smaksak vad man gillar mest. Steg 3 – hitta den klocka som du trivs med.
Så, det var inte så svårt eller hur? Tänk vad du har för behov med din klocka, kolla utbudet och hitta den modell som passar dig både med funktion och i design. Och såklart, kolla på priset. För en mer prisvärd klocka rekommenderar jag TomTom, de är betydligt billigare än Suunto, är snygg, enkel att använda och deras GPS-pulsklocka läser av pulsen direkt på handleden vilket gör att du inte behöver något pulsband. Vill du ha en designad, välarbetad klocka som du kan klättra i berg med, använda tillsammans med en cool app (där du bland annat kan fota och filma ditt träningsäventyr) rekommenderar jag att kolla in Suuntos klocka. Garmin har jag själv inte tränat med, men jag vet att många gillar dem, så spana gärna in deras utbud. Och Polar såklart. De är duktiga på klockor även om de inte syns lika mycket som för några år sedan.
Vad använder du för pulsklocka? Vad sätter du för betyg på den?