Jag ska snart sluta prata om SATS pressträff som jag var på i veckan, men jag tyckte det var en hel del intressant som jag vill dela med mig av här i bloggen, därför blir det några inlägg. Nu vill jag beskriva 10 trender som det pratades om, trender som syns över världen och som påverkar våra träningsvanor och hur vi konsumerar produkter och tjänster.
1. Den nya folkligheten. Dyra prylar (eller att det ser dyrt ut), resor, influenser från hela världen och paketering av produkter är viktigt för dagens konsumenter.
2. Now-onomics. Vi är otåliga som konsumenter. Allt ska ske omedelbart, när som helst, var som helst och vi känner frustration när vi får vänta. Med internet, appar och en massa annan teknik är vi vana att få allt NU.
3. Egenmakt, kontroll och benchmarking. Vi tar själva kontrollen över vad vi vill ha. Vi litar inte på företagen utan vad andra som vi känner (och bloggar och andra sociala medier) säger om dem.
4. Allsidiga multiatleter som ideal. Att vara bra på mer än en sak är hög status. Är du stark, snabb, flexibel och uthållig är det toppen.
5. Back to basics. Vi vill äta rena produkter och veta dess ursprung. Även i träningsväg gillar vi enkla saker som funnits länge som löpning, skidåkning, simning, cykling samt träning med egen kroppsvikt.
6. Acts of love. Kundservice och marknadsföring i ett. Företagen måste visa att de bryr sig. Då stannar vi kvar.
7. Paketering. Medelklassen växer och blir större. Kunderna vill ha trevliga miljöer, därför är det bland annat viktigt hur gymmen ser ut och hur de marknadsför sig. Allt ska fungera och vara helt och rent.
8. Time is money. Vi köper oss tid genom att träna korta pass, vi köper hem matkassar, tränar med personliga tränare för att det ska bli effektiv träningstid och vi handlar mycket online.
9. Gameification. Vi tävlar gärna för att motivera oss. Både mot oss själva och mot andra genom sociala medier och tekniska hjälpmedel som Nikes fuelband.
10. Självdoktorn. I appstore finns cirka 30 000 appar om egenvård. Vi köper hem blodtrycksmätare och andra kontroller. Men det kan vara farligt att ställa diagnos på sig själv … uppsök alltid läkarvård om du är orolig.