Veckans hälsosnackisar: Stadiums kampanj, Årets peppare och antidoping

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

Jag blickar tillbaka på veckans snackisar i tränings- och hälsovärlden. Och det har varit en intensiv vecka. Mycket på tapeten. Många nyheter som släppts och många aktörer som vill synas på olika sätt. Det märks att alla är tillbaka från semestern och gasar på för fullt. Men jag har som vanligt valt ut tre snackisar som fångat mitt intresse lite extra: Stadiums omdebatterade kampanj, årets peppare och antidoping i spåren efter Therese Johaug.

Stadiums kampanj engagerar både positivt och negativt

Fill the stadium - kampanj från Stadium.

Fill the stadium – kampanj från Stadium.

KAMPANJ I veckan släppte Stadium en grymt snygg kampanj, både i rörligt material och en med en maffig bild på fem av våra största idrottskvinnor just nu sett till deras framgångar och mediala spridning. Ni kan knappt ha undgått att se kampanjen, den är överallt. I kampanjen vill Stadium lyfta att herridrott i Sverige tjänar 2,9 miljarder mer än kvinnor varje år. Genom att sms:a in en klapp till ett nummer skänker Stadium 1 miljon kronor till Riksidrottsförbundets arbete för ökad jämställdhet. Röster om att det är fult PR-spel har väckts, och visst är det en stor del i det hela. Men det är så många väljer att göra idag, välgörenhet och vinster för företag kan gå hand i hand. Men jag väljer ändå att tänka att 1 miljon nu går till ett gott ändamål. Och det är ändå värt något.

Årets peppare 2018

Vem blir årets peppare 2018? På Idrottsgalan får vi svaret.

Vem blir årets peppare 2018? På Idrottsgalan får vi svaret.

INSPIRATÖR Förra året instiftade GEN-PEP utmärkelsen Årets peppare på Idrottsgalan. En utmärkelse som går till en person eller organisation som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig. Älskar att grymma insatser lyfts. Vill du nominera någon till årets peppar – gör det här.

Antidoping på tapeten efter Therese Johaug

Antidoping från Riksidrottsförbundet.

Antidoping från Riksidrottsförbundet.

ANTIDOPING Vi kan få en dopingfri idrott om vi arbetar tillsammans. Det menar Riksidrottsförbundet som lyfter sina insatser de jobbar med för att få fler att förstå vikten av en ren idrott. Under de senaste nio månaderna har många haft synpunkter på de domar som fallit mot Therese Johaug efter det att man funnit spår av en anabol steroid i hennes urin. En del tycker att det är orimligt att någon ska straffas så hårt för att ha tagit en förbjuden salva på läpparna, andra hävdar att man inte kan veta om hon talat sanning och därför får vara beredd att ta straffet för det som skett, och så vidare. Läs mer om hur Riksidrottsförbundet arbetar med sitt antidopingarbete.