halsa

Vad innebär hälsa? Hälsosam kontra hälsohets!

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Efter gårdagens fredagssnackis fick jag frågan ”vad innebär det att vara hälsosam?”. För mig är svaret enkelt, och samtidigt komplicerat: Det beror på. Vad som är hälsa för en person … Läs mer

Rörelseglädje skapar ett hälsosamt liv - men rörelseglädjen kan se olika ut för alla.

Rörelseglädje skapar ett hälsosamt liv – men rörelseglädjen kan se olika ut för alla.

Efter gårdagens fredagssnackis fick jag frågan ”vad innebär det att vara hälsosam?”. För mig är svaret enkelt, och samtidigt komplicerat: Det beror på. Vad som är hälsa för en person behöver inte vara det för en annan. Vi är alla olika och mår bra av olika saker helt enkelt. Att börja jämföra sig är det sämsta vi kan göra, det leder sällan till något gott. Det som är hälsa för någon skulle för någon annan kunna vara ohälsosamt.

För en person kan hälsa innebära att promenera till och från jobbet. Att påta i trädgården, läsa böcker, dricka kaffe med vänner. För en annan kan det vara att gå på gym tre gånger i veckan, i övrigt kanske man pluggar, står i butik eller sitter på kontor (som exempel). För ytterligare en kan hälsa vara att träna 5-6 gånger i veckan samt att vara aktiv till vardags. Det finns inte en universallösning för alla.

Jag tränar mer än genomsnittet. Träning är ett stort intresse för mig samt en del av mitt jobb. Jag mår bra av den balans jag har. Det betyder inte att jag rekommenderar någon annan att leva exakt som jag gör eller att den personen ska jämföra träningsmängd. Därför skriver jag heller aldrig ut exakt hur mitt träningsschema ser ut, istället ger jag inblickar i det på andra sätt. Skriver om det ibland. Hoppar över att skriva om det andra dagar.

Min träning och mina val jag gör runt kost och återhämtning syftar till att jag vill må bra. Visst vore det trevligt med starkare kropp och att kunna springa snabbare på milen. Men min främsta drivkraft ligger inte i prestation, det ligger i att må bra varje dag, bli pigg, låta kreativiteten komma och få en stund för mig själv. Och mitt långsiktiga mål, det är att vara pigg och alert även när jag är gammal. Sedan finns det ett citat som florerar som lyder: det är inte den som har mest träningstimmar när man dör som vinner. Däremot kan träning på en sund nivå göra att du ökar dina förutsättningar att leva länge och må bra under de år du lever.