traning

Ta dig över träningshindren

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Tidsbrist, ointresse eller sjukdom? Träningen flyter inte alltid på lika lätt som vi vill. Då är det bra att det finns lösningar för att ta sig förbi hindren. Här är mina bästa tips på några av de vanligaste ursäkterna till att vi inte tränar.

Ta dig över dina hinder och gör träningen till en naturlig del av livet.

Ta dig över dina hinder och gör träningen till en naturlig del av livet.

Alla stöter någon gång på hinder i sin träning, det är din inställning till hur du ska ta dig förbi utmaningen som avgör om det bara blir ett litet gupp på vägen eller om det blir ett längre träningsuppehåll …

”Jag har inte tid att träna”

Tidsbrist är många gånger det största hindret till att träningen inte blir av. Tid är en bristvara i dagens samhälle, samtidigt som vi har hur många hjälpmedel som helst som gör att saker går snabbare; kollektivtrafik, bilar, cyklar, internet, mobiler, appar, hämtmat, hemkörd mat, diskmaskin, tvättmaskin etcetera.

Vi har även en hel del tidstjuvar som suger tid från oss utan att vi kanske tänker på det. Vet du hur länge du är inne på Facebook, Instagram, bloggar etcetera varje vecka? Jag har ingen aning, men jag misstänker att jag är inne betydligt mer än vad jag tror. Ibland bara via en snabb check på mobilen, ibland fastnar man länge vid datorn … På samma sätt går mycket tid åt framför teven.

För att få tid att träna gäller det att prioritera och att planera. Jag bokar alltid in veckans träning i min kalender, och sedan håller jag min plan i nio fall av tio. Ruckar jag på schemat är det på grund av sjukdom, eller för att jag helt enkelt inte känner att kroppen vill träna. Då kan jag flytta träningen till dagen efter istället när suget vanligtvis är tillbaka igen. För mig är träningen sedan länge en vana och jag prioriterar att träna när jag har möjlighet. Jag vet att jag mår bra av den och blir en bättre människa och mamma.

Är du nybörjare är det extra viktigt att faktiskt boka in din träning och prioritera den de första veckorna innan det har blivit en vana. När du börjar märka effekterna som träningen har på dig kommer du troligen också börja prioritera din träning.

Att träna kortare pass är också bra för att spara tid. Att träna några övningar när det är reklampaus är enkelt bara att resa sig ur soffan och göra något aktivt ett par minuter, det finns många gym som erbjuder 30-minuterspass, du kan träna korta intensiva pass med olika träningsappar, springa intervaller eller träna med en personlig tränare som verkligen ser till att du får ut maximalt av din träningstid.

”Jag vill inte träna”

Alla älskar inte träning – särskilt inte till en början, men jag är övertygad om att det finns en motionsform till alla. Det gäller bara att hitta den. Där är mitt råd att testa andra träningsformer.

För att hitta suget, träna till grym musik, träna med en kompis, belöna dig med något när du har tränat ett visst antal pass eller nått ett mål. Och är det bara så att suget tillfälligt är borta – läs en massa inspirerande träningsbloggar så kanske suget återvänder, om inte – träna dagen efter istället.

Mina träningssvackor brukar vara korta och det är skönt när man känner sig inspirerad igen. Var inte så hård mot dig själv. All träning måste inte vara galet rolig, du kan faktiskt börja gilla en träningsform mer efter ett tag när du känner dig säkrare på rörelserna och att du känner att du utvecklas.

”Jag är skadad eller sjuk”

När vi är skadade eller sjuka ska vi inte bara träna på som vanligt, då måste träningen anpassas eller undvikas helt under en period. Rehabträning brukar inte vara den roligaste träningen – i alla fall inte den jag har gjort tidigare, men det är viktigt att bygga upp steg för steg för att snart vara hel och frisk igen. Har du en sjukgymnast, lyssna på råden och följ dem. Var en bra patient så får kroppen bäst förutsättningar att bli hel snart igen.

Som nyfrälst nybörjare är det lätt att starta för snabbt och för hårt vilket kan leda till skador eller sjukdom. Börja långsamt och stegra upp träningen successivt, kroppen behöver tid för att hinna med i din nya livsstil. För mycket träning kan skada kroppen, så träna lagom, ät ordentligt, vila och träna varierat så håller du förhoppningsvis skadorna borta. Och sedan finns det alltid tillfällen i livet när man måste anpassa sin träning men det är oftast tidsbegränsat och snart är du på banan igen.

Vid sjukdom som förkylning ska träning undvikas när du har ont i halsen, när du hostar djupt, när du har en trötthetskänsla i kroppen och/eller när du har feber. Det kan vara farligt att träna när du är sjuk, så ta det lugnt och när du sedan mår bättre, starta lugnt och träna aldrig i kapp tappade träningspass – kör du extra hårt efter en sjukdom kan du snart vara sjuk igen.

Lycka till med din träning!