traning

Pulsträning

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Översikt över hur Myactivio fungerar. Bild från Activio.

Översikt över hur Myactivio fungerar. Bild från Activio.

Redan förra våren skrev jag om Activios system Myactivio. Activio finns idag på många gym – främst i cykelsalar – men nu kommer det även börja användas i gruppträningssalen och i gymdelen. Myactivio är en vidareutveckling där de tränande kommer att kunna se efter passet hur pulsen har varit under träningen.

Att använda enkla pulssystem under klasser tycker jag är ett bra sätt att lära deltagarna om pulsträning och hur kroppen fungerar. Pulsen är ett bra verktyg för att se om träningen ger resultat, om du har en infektion i kroppen eller om du är övertränad.

När du får bättre kondition så sänks vilopulsen då du inte behöver lika många slag för att få ut samma mängd blod och syre i kroppen. Hjärtats slagvolym ökar. När du tränar intentivt lär du också kroppen att orka träna med en högre puls under längre tid utan att dra på din mjölksyra lika snabbt.

Tränar du mycket och vill lära dig mer om din puls för att få bästa träning rekommenderar jag att du gör ett maxpulstest. Detta kan du göra på ett testlabb eller med en personlig tränare på gymmet. Vet du din maxpuls kan du därefter anpassa din träning till olika pulszoner beroende på vad du har för syfte med träningen.

Vet du inte din maxpuls finns formeln 220 minus din ålder (en del säger 226 minus ålder). Denna formel stämmer för en del, men det kan också bli helt fel då det kan diffa rejält både uppåt och nedåt.

Går du på pulspass kan du också få en hyfsat bra uppfattning om vad din maxpuls är genom att lyssna på kroppens ansträning. Prata med din instruktör så får du hjälp med hur du ska göra.

Har du frågor om pulsträning? Hit me! (jag kommer att besvara frågorna i ett nytt inlägg om ett par dagar)

Min pulskurva under träningsbloggsträffens cykelklass i onsdags.

Min pulskurva under träningsbloggsträffens cykelklass i onsdags.