Terese tipsar nr #2: Spring korta intervaller med dina barn

av Terese Alvén i kategorin Terese tipsar, Dagens övning den

Spring intervaller med barn - det är roligare att träna tillsammans!

Spring intervaller med barn – det är roligare att träna tillsammans!

Därför ska du springa korta intervaller med dina barn:  Här kommer ett tips lagom till helgen. Ur och rör på er tillsammans, ha glädjen i fokus, inte prestationen. Barn tycker om när det går snabbt och händer mycket. De kan bli uttråkade och tröttna vid allt för monotona övningar, som att springa i en och samma hastighet under lång tid. För att göra det roligare kan intervaller vara ett bra tips. Och ni behöver inte bara springa från punkt A till B. Ni kan också testa att hoppa på ett ben, gå på alla fyra, så skottkärra eller varför inte hoppa som en groda? Använd fantasin och låt gärna barnen vara med och välja på vilket sätt ni tar er framåt. Detta stärker kondition, styrka, spänst, explosivitet och rörlighet. Allt beroende på vilka rörelser ni gör.

Spring korta intervaller med dina barn!

Gör så här: Se till att ni har en yta att röra er på, gärna plan. Kan vara en gräsmatta, en fotbollsplan eller en strand.

  1. Att bestämma vad som är start och mål och välj om ni vill göra en i taget eller alla samtidigt. Gör gärna intervallen två gånger och försök att slå er egen tid, göra det ännu lite snabbare, när ni gör det andra gången.
  2. Se till att det är fler moment än enbart den som är snabbast som ”vinner”. Låt smidighet avgöra eller balans för att alla ska hitta någon som hon eller han är bra på. Vi vill att alla känner sig nöjda över sin insats.

Vill du ha en utmaning? Välj övningar där du får röra dig upp och ner från marken, och gärna där du har både händer och fötter i. Mycket mer utmanande för puls, koordination och rörlighet än när du enbart springer.

Tips! Ha ett tidtagarur som tar tid, och tävla gärna mot dig själv.

I nästa tips bjuder jag på en explosiv och enkel övning som inte kräver mer utrymme än platsen du står på. Här kan du läsa mer om Terese Tipsar – en serie med 100 tips för att öka vår hälsa och här hittar du alla inlägg i serien.