kosttips-recept

Recept: växtbaserat kvargbröd

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

växtbaserat kvargbröd

Ett gott bröd är bland det bästa jag vet i matväg – som detta kvargbröd. Älskar bröd i alla dess former. Och att baka hemma känns alltid extra bra. Då har jag koll på vad brödet innehåller, det doftar ljuvligt och det är mysigt att baka.

När jag besökte Alpros växtbaserade frukost för någon vecka sedan bjöds det på ett underbart bröd. Karoline som bakat har lagt upp receptet här och igår bakade jag det hemma. Missade dock att rågkrosset som jag köpte för att ha i (istället för havrekross) skulle blötläggas 12 timmar. De får åka i nästa omgång brödbak istället.

Det var enkelt att baka brödet, det blev saftigt och med söt doft, smakade som de goda limpor som ibland finns på hotellfrukost. Två fina limpor fick jag, har fryst in ena och mumsar nu friskt på det andra. Kanske något att baka i helgen? Här är i alla fall receptet:

Växtbaserat kvargbröd – 2 limpor

6 dl dinkelmjöl
5 dl grovt rågmjöl
2 dl kruskakli
2 dl havrekross (eller rågkross)
3 msk chiafrö
2 msk bikarbonat
½ msk salt
400 g Alpro Go On
6 dl vatten
1 dl mörk sirap

+ olja att smörja bakformarna med

(jag hade även i 2 msk teffkorn och 1 msk psylliumfrön)

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills allt blandats väl. Smörj två brödformar med olja. Fördela degen i formarna. Baka mitt i ugnen på 175 grader i 2 timmar (jag tog ut bröden efter 1½ timme, för mig blev det perfekt så, anpassa efter din ugn).

Låt svalna något i formarna, ca 10-15 minuter, stjälp sedan ur bröden och låt svalna helt på galler utan bakduk.

växtbaserat kvargbröd