Motion är inte alltid lösningen – fundera ut VARFÖR du tränar

av Terese Alvén i kategorin Instruktör/gymjobb, Träning den

Enligt rekommendationer bör vi röra på oss minst 30 minuter om dagen och få upp pulsen tre gånger per vecka. Och jag, som jobbar med motion och hälsa, är den första att skriva under på att rörelse är något de flesta behöver göra mer av för att må bra. Men: motion är inte alltid lösningen. För vissa är det faktiskt vila som behövs.

Fysisk aktivitet lyfts gärna upp som en mirakelmedicin som löser det mesta: ohälsa, stress, höga blodfetter och så vidare. Listan kan göras lång. Det är bara att bläddra i valfritt livsstilsmagasin, skrolla i ditt flöde på Facebook eller höra snacket i ett fikarum för att förstå att det är träning som gäller för att må bra. (Även om många kanske pratar mer om träning än de faktiskt tränar … Det är lätt att leva i en övertro att man tränar mer än vad man gör.)

Många gånger är det de redan frälsta som läser de nya rönen och tar till sig det som står i artiklar och på löpsedlar. Inte de som behöver råden, de som behöver börja träna regelbundet för att må bra.

Ibland är det bäst att strunta i alla hälsoråd. För vissa skapar träning mer stress än att den gör nytta, för dem behövs inte ytterligare en prestationsgrej att leverera till. Träning kan skapa mer ohälsa än hälsa.

För att ta ett exempel: Träning kan minska stress. Även om träning i sig är en stress för kroppen så sänker den samtidigt andra stressnivåer och får dig som regel att må bättre. Forskning visar att motion kan hjälpa mot depression lika bra som psykofarmaka. Men – om du kommer till träningslokalen med andan i halsen och tusen tankar i huvudet och tränar för att du har det som ytterligare ett krav så kan träningen bli något negativt. Det kan bli det som får bägaren att tippa över.

Det svåra med generella träningsråd är just att de är generella. De är riktade till oss som grupp och ser inte till individuella skillnader. För att få anpassad träning – eller anpassad icketräning – gäller det att få guidning av en professionell tränare. Någon som lyssnar och ser just DIG och förstår hur du mår just idag. Det handlar om att inte bara lyssna på vad du säger, utan att även förstå de fysiska signaler du sänder ut. Som tränare krävs det mod och trygghet i sig själv för att kunna rekommendera att köra ett lugnare yogapass, ta en promenad eller bara sitta och prata en timme istället för att köra ett tufft pass i gymmet. Troligen är det sistnämnda det som du som klient förväntar dig. Men den bästa tränaren ger inte enbart det du vill ha, den ger det du behöver. Och i slutändan kommer du att inse att du får det du betalar för, nämligen personlig träning anpassad för dig.

Rekommendationer är bra som grund, men fundera på vad som passar för dig. Våga tänka om och reflektera. Ibland är det bästa att byta ut ett tufft pass mot en promenad – eller en filmkväll. Den magiska nyckeln till vad som är rätt för dig är att komma på svaret till VARFÖR du tränar. Och svaret på den frågan, det vet bara du (eller din tränare). När du vet varför du tränar, då kan du också ta reda på hur du bör träna och vad. Eller om du inte ska träna alls just nu.

Motion är inte alltid lösningen. Men för många är det just motion som behövs ... det gäller att du utgår från dig själv.

Motion är inte alltid lösningen. Men för många är det just motion som behövs … det gäller att du utgår från dig själv.


Anna Lissjanis

Bra inlägg Terese! Vad det än handlar om gäller att anpassa till sig själv – aldrig jämföra sig med alla andra. Att veta sitt EGET varför och anpassa träningen därefter. Inte lätt alla gånger, men övning ger färdighet – även när det gäller att ge sig själv vila!

Johanna

Du skriver så klokt och sunt om hälsa och träning! Tack för en härlig blogg!

Malin Åström

Det här är så otroligt sant. Jag tränade jättemycket och tufft när jag drabbades av utmattningssyndrom för snart fyra år sedan. Jag blev så otroligt stressad om jag inte hann med ett pass så jag gjorde allt för att få till träningen. Jag såg träning som en ytterligare en prestation utöver arbetet och allt annat. Det blev mitt fall. Jag har aldrig varit så vältränad som året innan jag blev sjuk. Sen dess har jag inte klarat att träna alls utan att få rejäla bakslag. Endast promenader fungerar. Jag önskar att jag inte hade lagt så stor vikt vid träning för det var solklart en av pusselbitarna som gjorde mig sjuk.

Terese Alvén

Tack för att du delar med dig och berättar din viktiga historia. Tror många känner igen sig.

Marie

Åhhh så skönt att läsa dina ord. Har varit på hälsosamtal där coachen rådde mig att lägga till konditionsträning, men just nu känner jag att min kropp har tränat klart. Har tävlat i längdskidåkning, spelat allsvensk fotboll, cyklat mycket och gjort en svensk klassiker genom åren. När livet blev för mycket var träningen ett ”onödigt ont”. Just nu har jag ett jobb där jag går mycket, en hund som behöver motion samt 1-2 yogapass i veckan. När jag börjar ”träna” säger kroppen ifrån direkt med smärta. Att lyssna till mig själv och förstå att det räcker som det är just nu gör mig nöjd!

Kommentering är avstängd.