halsa

Löpskolning för bättre löpning

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Löpskolning kan låta tråkigt. Men det är effektivt för att förbättra löpningen och göra att man orkar mer. Och personligen tycker jag att det är roligt att genomföra löpskolning, särskilt om man gör det i grupp.

Löpskolning utförs med fördel i grupp eller med en kompis.

Löpskolning utförs med fördel i grupp eller med en kompis.

Det har varit väldigt mycket löpning i min blogg senaste veckan, och det är inte så konstigt. Jag har nyligen börjat arbeta mer med löpning, springsäsongen är igång för fullt, jag laddar inför maraton och jag har i två dagar gått en löpcoach-utbildning med Urban Tribes.

Jag ska alldeles strax skriva om något annat är att springa, en balans måste ju finnas här i bloggen precis som i livet. Men innan vi går in på det vill jag slå ett slag för det här med löpskolning. Jag gör det till och från i min egen träning och när jag har instruerat grupper inom löpning är det ett regelbundet inslag. Under helgens kurs har jag åter blivit påmind om hur viktigt – och roligt! – det är. Bra för att träna upp löptekniken, spänsten, styrkan och koordinationen. Bra för att värma upp och bra för att bli medveten om vad man gör och vad man kan tänka på under löpningen efteråt.

Löpskolning behöver inte vara svårt och det behöver inte ta lång tid. Gör några minuter som en del av uppvärmningen efter en lugnare jogg. Exempel på övningar:

  • Gå på hälarna
  • Gå på tårna
  • Sparka i rumpan
  • Jobba med höga knän

Detta är enkla övningar att börja med. Sedan går de att utveckla och komplettera med mer komplexa övningar. Då är en bra grej att göra det i en grupp eller med en kompis för att få någon som ser ens teknik. Det kan vara svårt att själv se om man gör rätt eller fel. Men även om du är ute själv och springer, var inte rädd för att testa.

Generellt sätt, tänk på att:

  • Hålla blicken långt fram
  • Luta dig lätt framåt från ankeln, tänk segway
  • Vara aktiv i bålen och lyft bröstet så att du har en stolt hållning
  • Ha cirka nittio grader i armvecken och arbeta från axelleden att föra armen framåt och bakåt.

Löpningen blir roligare om man orkar mer och märker att träningen ger resultat, att den gör en mer uthållig. Och löpskolningen hjälper till att stärka upp kroppen så att du orkar springa mer och längre.

Träna gärna att springa i olika lutningar: uppför, nerför och på flacken.

Träna gärna att springa i olika lutningar: uppför, nerför och på flacken.


Jenny

Hej! Kul med frågestund! Jag har flera frågor! Börjar med frågor om barn och träning.
Fråga om barn. Min dotter är snart fyra. När tycker du det är dags att mer kontinuerligt börja med någon form av träning/hopp och lek? Vi åker ibland till simhallen, ibland går vi på minijympan på Friskis och ofta är vi ute på lekplatser och eller övar cykling och när jag kör styrka hemma så är hon med och leker träning! Har dock funderat på bollskola eller någon annan form av organiserad jympa eller träning men frågan är vilken ålder som är lämplig?
Fråga 1. Sen till löpning. Jag är ensamstående och enda tiden jag får till för min älskade löpning (tänk att jag skriver älskade! För tre år sedan sprang jag inte ens till bussen… hatade att springa!) är på lunchen. Som tur är jobbar jag granne med Hagaparken så det finns gott om möjligheter att få till träning. Men hur ser ett bra upplägg ut? Jag har en timmes lunch och på den tiden hinner jag springa max 5 km (inkl uppvärmning) för jag ska hinna byta om till träningskläder, värma upp, springa, duscha, klä mig. Äta gör jag vid skrivbordet efter. Just nu så springer jag 2 luncher per vecka och kör intervaller eller styrka två luncher. Sen kör jag styrka hemma minst en gång hemma på helgen. Och så leder jag spinning ca en gång varannan vecka (kräver ju barnvakt). Är det ett bra upplägg eller bör jag ändra något?
Fråga 2. Jag fick dels foglossning under min graviditet (födde juni 2013) och dels sprack jag ordentligt vid förlossningen. Hur jag än kämpar med knipövningar och träning så upplever jag tre saker: 1. inkontinens vid träning, eller snarare vid löpning. Inte mycket men tillräckligt för att jag alltid har liten binda när jag springer. 2. Vobbliga höfter, främst vi löpning men även vissa styrkeövningar som kräver balans i höftpartiet. 3. Svag magmuskulatur och som en effekt av det (?) ont i ländryggen allt som oftast. Jag har förut kört mamma mage appen och kör fortfarande övningar därifrån men tycker inte jag blir helt bra.
Kan jag själv komma till rätta med dessa problem eller behöver jag hjälp eller är det bara att leva med och acceptera att kroppen är annorlunda efter en graviditet/förlossning?
Fråga 3. Min ”drog” är socker. Jag tycker i övrigt att jag äter bra mat, äter alltid mellanmål på fm och em, dricker nästan endast vatten osv. Mitt problem är kvällarna. När jag lagt dottern så kommer godissuget. Jag VET hur jag ska bryta det. Jag VET att jag måste bryta det. Men även om jag VET så ramlar jag tillbaka hela tiden. Hur gör man? Egentligen vet jag ju svaret (!) men varför fattar inte min hjärna rätt beslut när jag sitter där på kvällen? Att inte ha godis hemma är en bra tanke men har jag inget godis så tar jag något annat och så köper jag godis nästa dag. Som sagt jag VET att jag inte ska göra det. Men hur får jag mig själv till att lyda? ;)
Oj vad långt det blev, sorry! Tack för en bra blogg!

Kommentering är avstängd.