Så här i juletider råder det alltid en debatt om allt socker som äts under glöggfester och adventsfikor. I år är det nästan brist på vanliga lussekatter, i stället ser … Läs mer
Så här i juletider råder det alltid en debatt om allt socker som äts under glöggfester och adventsfikor. I år är det nästan brist på vanliga lussekatter, i stället ser jag i mitt Instagramflöde kvarg med saffranssmak och rawbollar som smakar pepparkaka. Toppen med alternativ, särskilt om nyttigt även är gott. Men jag tycker ändå att sockerdebatten ofta är snedvriden.
Visst, socker är inte vårt bästa livsmedel ur näringssynpunkt – det är rätt dåligt faktiskt. Men vi behöver inte överdriva sockerhetsen. Socker i sötsaker är en sak och mina barn får gärna njuta av chokladkalender, skumtomtar och hembakade lussekatter. De förstår precis som vi vuxna att det är godsaker. Något som utgör ett undantag och inte mat som ska fylla kroppen med näring. I en balanserad kost med andra bra måltider finns det utrymme för att äta onyttiga godsaker ibland.
Däremot, när det göms socker i livsmedel som vi äter för att ge kroppen näring och energi för att orka leva, då blir jag arg. Som när dottern tjatar om att hon vill ha flingor som marknadsförs med Frost-motiv på förpackningen och den näst största ingrediensen är socker, eller när sonen vill att vi köper fruktyoghurt i söta små portionsförpackningar med olika tecknade figurer på i stället för den naturella jag vanligtvis väljer. Barnen förstår inte skillnaden mellan två olika müslisorter eller yoghurtar, förutom att de prompt vill ha de som marknadsförs mot barn. Det är inte ens så att de nödvändigtvis tycker det ena är godare än det andra, men de blir lurade av paketeringen.
Jag gillar inte svart eller vitt, det blir fel när socker lyfts fram som något farligt som vi ska undvika till varje pris. Socker i rimlig mängd är inte farligt. Och ser du sockret, eller är medveten om att det finns i det du äter så är det en sak. Då kan du använda det som extra lyx och sedan balansera upp det mot kosten i övrigt. Men när sockret döljs i vanlig mat och kräver en medveten konsument för att avslöjas, då får jag nog.
Så hos mig är regeln: Adventsfika, ja tack (och gärna med några extra skumtomtar) – men de översockrade Frost-flingorna, de får stå kvar på butikshyllan.
Glad andra advent!