Komma igång med träning efter förlossning

av Terese Alvén i kategorin Veckans fråga den

Jag fick en fråga från en nybliven mamma som vill börja träna. Här är mitt svar.

Promenader är bra.

Promenader är bra.

”Tänkte fråga dig, jag födde barn den 28 Maj och är såå himla träningssugen. Vill ta mig till gymmet för att gå på gångbandet och träna lite styrka i armar och ben iallafall. Det borde väl gå bra eller bör jag vänta? Magen kanske man inte ska träna än? Behöver verkligen tips, fick sluta träna i februari på grund av svår foglossning men nu känns allt bra igen.

Tack för bra blogg! / Fanny”

Svar: Grattis till bebisen, och härligt att du vill börja träna igen. Jag tycker du definitivt kan börja promenera, gärna utomhus, men vill du hellre göra det på löpbandet får du såklart göra det. En annan sak jag vill rekommendera är att du börjar med knipövningar dagligen. Och ladda ner appen Mammamage där du får tips och övningar att steg för steg bygga upp den viktiga inre muskulaturen. Detta är sådant jag skulle börja med om jag var i din situation, det är viktigare än att du går på gymmet.

Har du tid kan du såklart kombinera det med styrka på gymmet och träna andra delar av kroppen. Lägg gärna fokus på rygg då många mammor får ont och har dålig hållning när de sitter med bebisen i famnen och kanske sover i konstiga ställningar på natten, men att tänka helhet, alltså hela kroppen är bra.

Bygg upp träningen stegvis, tänk att du är i en annan situation nu än innan du blev gravid, så låt det ta den tid det tar. Men var inte rädd för att börja träna och se till att knipa, knipa, knipa. Lycka till!