atstorningar

Kom i sommarform!

av Terese Alvén i kategorin Ätstörningar, Hälsa den

Sommaren närmar sig. Är du i form? Så började ett mejl jag fick förra veckan (dessutom med ett collage fyllt av före-efter-bilder …). Först tänkte jag bara skicka det bums i skräpkorgen, men så retade jag istället upp mig över budskapet och tänkte på alla som fick samma mejl men kanske inte har samma filter.

Klart vi är i sommarform!

Klart vi är i sommarform!

Jag vill tro att vi är smartare än att vi fortfarande går på löften om snabba lösningar och att vi skulle bli lyckligare bara vi gick ner lite mer i vikt, bara vi blev lite tajtare, fick lite synligare muskler … ja ni fattar. Det pratas allt mer i flöden jag själv medverkar och läser i att beachform betyder att ta på sig badkläder och gå till stranden. Det handlar inte om att förändra sig för att passa in i en tänkt mall. Vi duger alla precis som vi är och vi förtjänar alla att få glädjas över en dag med sol, bad, minimala kläder (om man vill) och ha roligt med vänner och familj.

Men så slungas jag tillbaka till ideal jag själv levde efter när jag var yngre. När jag var osäker tonåring och när jag var på väg in i min ätstörning eller fortfarande levde mitt i den. Snälla, sluta prata om sommarform/beachform och sprida budskap om att vi inte duger som vi är. Och ni som läser detta, gå inte på denna typ av reklam och marknadsföring. Träna och ät för att du mår bra av det, och för att du har roligt längst vägen, har mål som känns peppande och som är långsiktiga. Och kom ihåg, att din lycka och tillfredsställelse inte hänger på vad du ser i spegeln, det beror på hur du mår på insidan. Och hur du mår på insidan har inget att göra med hur du ser ut, eller uppfattar ditt yttre. Ett synligt sexpack eller getingmidja är inte lösningen på problemet. Snarare skapar det mer problem …


Jenny

Håller med! Jag förstår inte att vi 2017 fortfarande möts av rubriker i tidningar om hur man maxar till beach 2017. Den ena dieten efter den andra. Hitta en balans mellan bra och god mat och träning och vila. Njut av livets alla delar. Sätt mål för DIG. Mina mål i år är att få lite bättre tid i Blodomloppet och Topploppet än förra året och att få dottern att lära sig cykla så vi kan komma ut tillsammans på cykelturer!

Linda Assarsson

Jag blir skogstokig och mörkrädd av alla uppmaningar om Beach 201x, gå ner x kg på en vecka, gå dig i form, bort med påskkilona, slimma här och slimma där..
SUCK!
Jag tänker..
Är det inte bättre att hitta ett sätt att leva på som är hållbart på sikt?
Skaffa en sund inställning till mat och träning = balans!
Jag hade anorexi i 20 år och först nu har jag ett hyfsat filter mot detta..
Jag använder skygglappar och skippar uppmaningarna från tidningar och sociala medier..
Jag duger som jag är och välmående för mig är allt annat än getingmidja och sexpack..
Välmående för mig är ett liv i balans med energi och glädje :)

Cecilia

Hej! Jag håller helt med dig om vad du skriver. Jag blir galen på alla dieter hit och dit, det måste väl finnas tusen roligare saker att skriva om i alla tidningar!!Detjag undrar lite över är att du väljer att blogga för Amelia som är en av alla dessa vikthetsande tidningar? De har ju till och med en bilaga som bara handlar omvikt! Finns det inga bättre alternativ?

Hälsningar Cecilia?

Kommentering är avstängd.