kosttips-recept

Laga mer vegetarisk mat – 5 tips som gör det enklare att äta grönt!

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept, Samarbeten den

Detta är ett sponsrat inlägg skrivet i samarbete med Quorn

Quornburgare till middag efter en dag med jobb och lek!

Quornburgare till middag efter en dag med jobb och lek!

I samarbete med Quorn vill jag lyfta vikten av att vi själva tar ansvar för vår klimatpåverkan och försöker minska våra koldioxidavtryck. Att välja mer vego är ett av många steg i rätt riktning.

Jag har tidigare skrivit om hur jag äter allt mer vegetariskt, även om jag inte kallar mig vegetarian. Jag älskar mjölkprodukter och ägg och har svårt att hitta bra alternativ där. Kött däremot, det är enkelt för mig att byta ut. När jag senast skulle fylla frysen med matlådor att ta med som lunch till jobbet. Då blev det smarriga pajer med Quornbitar, grönkål, svamp och paprika. Och favoriten att lägga på grillen i sommar – det är helt klart Quornburgare. När jag är riktigt hungrig gör jag gärna en dubbelburgare med klassiska tillbehör som cheddarost, krispig isbergssallad, skivad tomat och en skvätt ketchup samt hamburgardressing. Nu när vi har haft en extra varm vår, då har det blivit burgare en hel del kvällar ute på terrassen.  

En favorit i sommar: Quornburgare!

En favorit i sommar: Quornburgare!

Fem enkla steg hur du får in mer vegetarisk mat i vardagen

Att äta vegetariskt är inte krångligt. Här är fem enkla steg som har hjälpt mig att göra fler val för miljön:

  1. Inför en vegetarisk dag i veckan, ”meatless monday” har blivit en klassiker, gör som vana att alltid äta vego denna dag.
  2. Byt ut den vanliga färsen i fredagstacosen till Quornfärs. Är familjen tveksam? De kommer inte märka något om du inte berättar det.
  3. Nu är det grillsäsong, vegetariska burgare finns det mängder av recept på, allt från saftiga rödbetsburgare till kikärtsburgare eller Quornburgare. Vidga dina smaklökar i sommar.
  4. Köp hem vegetariska frysvaror så går det snabbt att svänga ihop en middag när familjen är hungrig.
  5. Ta som vana att testa vegetarisk mat när du äter på restaurang, kunskapen blir allt bättre hos många kockar och chansen är stor att du blir bjuden på en riktig smakexplosion.

Paj med Quornbitar, grönkål, svamp och paprika

Pajskal:
75 g smör
en skvätt vatten
2 dl havregryn
2 dl valfritt mjöl, ex vete eller råg
2 msk chiafrön
en nypa salt
en nypa svartpeppar

Låt smöret stå framme så det blir rumstempererat. Blanda sedan alla ingredienser och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformar. Klibbar det ihop, ta lite vatten eller olja på fingrarna så går det lättare. Förgrädda pajskalet i ugnen på 250 grader i cirka 10 minuter, beroende på ugn.

Fyllning till pajen.

Fyllning till pajen.

Fyllning:
1 paket Quornbitar
3 nävar grönkål
1 röd paprika
200 g svamp
paprikapulver
japansk soja
4 ägg
3 dl mjölk
riven ost

Häll en skvätt olja i en stekpanna och fräs på Quornbitarna. Skiva svamp, dela paprika och grönkål och häll i pannan. På med en skvätt japansk soja samt paprikapulver. Låt det fräsa så att grönsakerna blir lite mjuka och får färg.

In i ugnen, håll koll på när pajerna har fått färg och är genomgräddade.

In i ugnen, håll koll på när pajerna har fått färg och är genomgräddade.

Ta ut skalen ur ugnen och fyll dem med grönsaksblandningen. Vispa sedan ihop ägg och mjölk och häll över. Toppa med ost och ställ in i ugnen igen tills äggstanningen har stannat. Servera gärna med krispig sallad, eller som jag, frys in i portionsformar och ta fram som lunchlådor.

Tummen upp för pajer med Quornbitar att fylla frysen med och ta med till jobbet.

Tummen upp för pajer med Quornbitar att fylla frysen med och ta med till jobbet.