atstorningar

Hur ska vi äta egentligen?

av Terese Alvén i kategorin Ätstörningar den

torsk med äggsås

Jag är volontär för Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar och i samarbete med dem vill jag tipsa om följande kurs:

Varje år dyker det upp nya dieter som blir populära och följs slaviskt. Det ges ut hundratals böcker utifrån dessa dieter varje år. Vi får larm om att barnfetman ökar, samtidigt som Nordens största ätstörningsklinik har 37% fler patienter i år jämfört med förra året.

Vi möts dagligen av ”goda råd” om vad som är bra och hälsosamt att äta, men även vad som anses vara farligt. Det skapar stress, ångest och rädsla hos många människor. ATT ÄTA är en förebyggande och mindfulnessbaserad kurs där deltagarna får ett mer avslappnat förhållningssätt till sin kost och matsituation. Detta sker genom övningar för att återupptäcka förmågan att förstå kroppens olika signaler för aptit, sug, fysisk hunger och mättnad.

Behovet av ett medvetet förhållningssätt till mat och ätande är stort. ATT ÄTA ger dig verktyg som gör så att du på egen hand kan arbeta för en varaktig och hållbar förändring. ATT ÄTA – mindfulness för kropp och knopp fokuserar mer på hur och varför vi äter istället för vad vi äter.

Kursen vänder sig till vuxna från 20 år och uppåt. Det är inte något för dem som har en diagnostiserad ätstörning, utan detta är för de som generellt behöver en mer avslappnad relation till mat och kropp. Den kan även ses som ett bra verktyg för att hjälpa barnfamiljer att hitta sätt att få mer avspända och lugnare matsituationer.

Citat från pilotkursen: ”Denna kurs borde vara en del av dagens skolutbildning. Jag önskar att jag fått lära mig om självmedkänsla, mindfulness och ett medvetet förhållningssätt till mat för många år sedan. Jag bär med mig många användbara verktyg om hur jag kan förstå samt bryta negativa tankar och mönster kring min kropp, självkänsla och ätande”. -Emelie, Stockholm 28 år

Projektet ATT ÄTA är ett samarbete mellan Sensus studieförbund och Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar och finansieras med stöd från Allmänna Arvsfonden. Kurser startar runt om i hela landet i september. LÄS MER och ANMÄL DIG här.