kosttips-recept

Höstens smaksättare

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept, Event/konvent den


ICA bjöd idag in till presslunch bland örtesängar och potatislårar hos Trädgård på Spåret. Inspirerande bord med höstens produkter, frukter och grönsaker fanns presenterade. Kockarna bjöd på smakprov med höstens smaksättare och presenterade en undersökning genomförd av TNS-SIFO och en trendrapport.

Av svenskarna är det 22 procent som säger att de i huvudsak lever säsongsbaserat och lagar mat efter vad årstiden har att erbjuda. Jag hoppas att det här är en siffra som kommer öka. Det är bra för miljön att äta råvaror från säsongen då de slipper transporteras långa sträckor från andra delar av världen, det är gott att variera och produkterna är oftast som bäst just när de är i säsong. Just nu finns möjlighet att njuta av rot- och grönsaker, örter, frukt, svamp, lingon och trädgårdsbär. Hösten markerar också starten på viltsäsongen.

Med oss hem fick vi en hel del av ICAs nyheter, bland annat en påse wasabiruccola(!) som jag ser mycket fram emot att prova då jag älskar både wasabismak och ruccolasmak. Återkommer med rapport! En hel del kött finns också i hyllan i höst, det kommer mycket vilt, ekologiskt och med tydliga markeringar om från vilken del av Sverige – och från vilken gård – som köttet kommer ifrån. Glenn kommer bli glad nästa gång han öppnar kylskåpet, själv håller jag mig till kycklingen och wasabiruccolan.

Har du någon favorit bland höstens alla produkter som finns i matvaruaffären?