barn-familj

Barn tränar för att det är roligt – inte för att vinna

av Terese Alvén i kategorin Barn & Familj den

highfive

Barn tränar främst för att det är roligt, inte för att vinna. Detta visar två Sifo-undersökningar som Rädda Barnen har låtit göra. 

I ett pressmeddelande säger Ola Mattsson, expert på idrottsfrågor på Rädda Barnen:
– Ingen kan på allvar tro att en tioåring utvecklas till en bättre spelare genom att ställas vid sidan medan kompisarna ska vinna matchen. Men vinnarinstinkten kan göra knasiga saker med vem som helst och därför är det viktigt att vi alla påminner varandra om vad barnidrott faktiskt handlar om: att ha kul, vara med kompisar och grunden för god hälsa.

Resultat från Rädda Barnens Sifo-undersökning:

  • 85 procent av barnen i åldern 10-15 år säger att de vill ha kul när de idrottar, medan bara 3 procent säger att det är viktigt att vinna.
  • 41 procent av barnen har erfarenhet av att vara med i lag som toppats, och det är vanligare att manliga idrottsledare toppar sina barn- och ungdomslag än att kvinnliga ledare gör det.
  • Fyra av tio barn i åldern 10-12 år och nära sex av tio mellan 13 och 15 år har erfarenheter av toppning. Äldre barn tycker i högre utsträckning än yngre barn att det är ok att toppa lag och pojkar i högre utsträckning än flickor.
  • Ledare toppar sina lag i mindre utsträckning om föreningen har en handlingsplan eller en policy för hur man ska agera på träningar och under matcher. Sex av tio ledare uppger att föreningen har en sådan policy eller handlingsplan i föreningen.

Det har varit en del diskussioner och uppmärksamhet om barn och idrott i media senaste tiden, om hur fel det kan gå om barn drillas för tufft och för tidigt in i en sport. Det är oftast inte de som blir bäst på idrotten i slutändan, risken är stor att de tröttnar, blir skadade eller får för ensidig träning beroende på vilken sport det gäller. Min personliga åsikt är att alla barn ska vara välkomna in i lag, att de ska få träna och tävla tillsammans med sina lagkamrater. Har man roligt vill man göra mer, man utvecklas och blir bättre. Och när man är tillräckligt gammal och har en egen vilja – ja, då är det såklart fritt fram att satsa bäst man vill med förhoppningsvis bra support från föräldrar och tränare.

Det finns riktlinjer och bra sätt att arbeta i många idrottsklubbar, och tack vare att frågan lyfts fram hoppas jag det leder till att ännu fler ser till att sätta barnen och deras träningsglädje främst, för det är det sistnämnda som förhoppningsvis ska följa dem hela livet, oavsett och träningen blir en karriär eller ett fritidsintresse.