atstorningar

Läkarpodden och ätstörningar – jag ryter till!

av Terese Alvén i kategorin Ätstörningar den

Det är inte ofta jag ryter till i bloggen, men ibland upprörs jag. Många gånger är det bara mina närmsta som får ta del av detta, men ibland känner jag … Läs mer

Läkarpodden - senaste avsnittet om Ätstörningar ryter jag till om.

Läkarpodden – senaste avsnittet om Ätstörningar ryter jag till om.

Det är inte ofta jag ryter till i bloggen, men ibland upprörs jag. Många gånger är det bara mina närmsta som får ta del av detta, men ibland känner jag att jag vill ge kunskap till fler. Idag ryter jag till över Läkarpodden och ämnet ätstörningar.

Under dagens promenad lyssnade jag på Dr Mikael och Tilde de Paula Eby i Läkarpodden. Ämnet var ätstörningar, något ni vet engagerar mig då jag själv varit drabbad men nu är frisk från och jag gör mitt bästa för att inspirera andra att må bra i sig själva via min blogg, mina böcker (Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild och Jätteviktig – att må bra efter en ätstörning) och mitt volontärarbete i Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar. Till stora delar tyckte jag det var ett bra avsnitt, både Dr Mikael och Tilde engagerar sig när de pratar och de tar upp viktiga frågor.

Jag har själv blivit intervjuad av Tilde i Nyhetsmorgon och min uppfattning är att hon alltid är ordentligt påläst och grym på det hon gör. Därför blev jag förvånad när jag hörde poddavsnittet. Visst förstår jag att man inte kan tömma ett så stort ämne som ätstörningar på en timme, men det fanns flera viktiga felaktigheter i programmet och viktiga saker som jag saknade.

Ortorexi?

Ämnet för avsnittet var ÄTSTÖRNINGAR. Och med namnet Läkarpodden och den kompetens Dr Mikael bör besitta tyckte jag att det var märkligt att de som ätstörningar listade anorexi, bulimi och ortorexi. Inga konstigheter med de två första, men ortorexi är ingen ätstörning om man tittar på de diagnoser som går att ställa och finns beskrivna i de manualer som används av sjukvården och psykiatrin, nämligen världshälsoorganisationens International Classification of Diseases, ICD, och Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM. Läs mer om ortorexi här. I Sverige är det många som använder uttrycket ortorexi för överdriven träning och strikt kost, och ångestkänslor om träningen uteblir. De som lider av detta mår extremt dåligt, men det är alltså ingen diagnos enligt DSM-4 som vården gått efter, inte heller nysläppt DSM-5, som ätstörningsvården i Sverige började följa under 2016, tar upp ortorexi som en sjukdom. Istället kan man använda sig av uttrycket träningshets eller liknande, men det blir fel när en läkare som bör ha kompetensen använder begreppet fel. Det var det ena.

Fler ätstörningar än anorexi och bulimi

Det andra är att de borde räkna upp alla de ätstörningar som finns. Även om de inte går in djupare på alla borde de i alla fall nämnas, för att visa att ätstörningsbegreppet är bredare än anorexi, bulimi (och ortorexi). Här kan du läsa mer om DSM-5. Och för att nämna de olika klassificerade ätstörningarna som finns är det: anorexi, bulimi, hetsätningsstörning, undvikande/restriktiv ätstörning, andra specifierade ätstörningar eller födorelaterade syndrom (AnS), ospecificerad ätstörning eller födorelaterade syndrom.

100 000 eller 750 000?

Och sist men inte minst. De nämner att 750 000 svenskar har en ätstörning. I de källor jag har uppskattar man att runt 100 000 svenskar har en ätstörning. Jag är väldigt nyfiken på vad den höga siffran kommer ifrån? Jag är övertygad om att det är fler än de 100 000 med en diagnostiserbar ätstörning som mår dåligt över mat, träning och kroppen, men var just 750 000 kommer ifrån vet jag inte. Har försökt googla men hittade inte siffran. Om någon vet, kommentera gärna.

Det går att bli frisk!

Med det sagt – oavsett om du har fått en diagnos eller inte kan du må sjukt dåligt och då behöver du söka hjälp. Och eftersom jag skriver mycket om träning och många känner till begreppet ”ortorexi” – de känslor och de beteenden man som sjuk i det upplever är inte mindre allvarliga bara för att de inte har en diagnos. Det finns hjälp att få. Visst tar det tid att bli frisk, men det är värt att kämpa – även när man tar två steg fram och ett bak.

Kom ihåg att du är bra som du är. Även om du bara fnyser åt mina ord. Du. Är. Bra. Som. Du. Är.

För drabbade och närstående, mer info och stöttning finns på Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar.