barn-familj

Aktivitetssensor för barn – rörelseglädje och kunskap med ReimaGO

av Terese Alvén i kategorin Barn & Familj den

Hur mycket rör sig dina barn? Är de tillräckligt aktiva för att må bra och skapa goda vanor som de bär med sig hela livet? Idag under en pressfrukost lanserade … Läs mer

Många rapporterar om hur viktigt det är att barn rör på sig mer.

Många rapporterar om hur viktigt det är att barn rör på sig mer.

Hur mycket rör sig dina barn? Är de tillräckligt aktiva för att må bra och skapa goda vanor som de bär med sig hela livet? Idag under en pressfrukost lanserade barnklädmärket Reima en sensor – ReimaGo, utvecklad tillsammans med Suunto – för barn så att föräldrar kan se hur mycket de faktiskt rör sig – och framförallt för att barnen ska finna glädjen i att röra sig, genom att samla aktivitet, samla poäng och förstå att även om det inte är ”träning” som barn säger att promenera till skolan eller hoppa hopprep så ger det mer rörelse och är minst lika viktigt som att gå på fotbollsträning eller spela match.

Linda, Lovisa och Terese.

Linda, Lovisa och Terese.

WHO:s rekommendation är att barn ska vara fysiskt aktiva MINST en timme om dagen. Men med ett allt större skärmtittande är det ibland svårt att komma upp ens till miniminivån. Det finns många aktörer som försöker inspirera till barns rörelseglädje på olika sätt, här är tre exempel:
1. Jag kom bland annat ut med min bok Träna tillsammans med familjen 2014 och förra året släppte jag barnboken Träna tillsammans med Tia – just för att uppmuntra till rolig träning på ett lekfullt sätt.
2. Friskis & Svettis har ett stort projekt där de försöker få de barn som har minst aktivitet, som nyanlända och barn i socioekonomiskt utsatta områden, att få mer rörelse på ett roligt sätt. Låga trösklar, tillgänglighet och glädjefyllt är viktiga nycklar för att få fler att röra på sig.
3. PokemonGO inspirerar många som vanligtvis inte rör på sig så mycket att vara aktiva, och vi kommer säkert få se allt fler liknande lösningar framöver …

Förutom en rolig sensor som placeras i barnens kläder har Reima gjort en undersökning i sex länder på totalt 2842 barn. För att sammanfatta deras resultat:

  • I Sverige anser vi att det är viktigt att vara utomhus och låter oss inte stoppas av dåligt väder
  • Norge har de mest aktiva barnen (av de länder som var med i undersökningen)
  • På veckosluten spenderar många familjer tid utomhus tillsammans.
  • Barns utomhusaktivitet avtar vid skolåldern
  • Barns fysiska aktiviteter följer föräldrarnas vanor

Vad kan vi lära – eller påminna – oss om detta? Jo, alla bäckar små. Rör på dig ofta och rör på dig tillsammans med dina barn. Visa att rörelse är en naturlig del av livet. Och gör det inte så komplicerat, våga leka och plocka fram barnet i dig så kommer du kunna locka barnen från skärmen. Ha roligt och träna tillsammans helt enkelt!

Pressfrukost på Sjö & Land samtidigt som regnet vräkte ner utanför - men det finns inga dåliga väder ...

Pressfrukost på Sjö & Land samtidigt som regnet vräkte ner utanför – men det finns inga dåliga väder …

Reima GO aktivitetssensor.

Reima GO aktivitetssensor.

I Reimas kläder lägger du sensorn i en ficka på armen.

I Reimas kläder lägger du sensorn i en ficka på armen.